Otsi      Print      Sisukaart

 

Joogikultuurist Eestis kesk- ja varauusajal

Joogikultuurist Eestis kesk- ja varauusajal

Autor: Inna Põltsam-Jürjo
Ilmumisaeg: juuni 2020

Ajaloodoktor Inna Põltsam-Jürjo „Joogikultuurist Eestis kesk- ja varauusajal" heidab valgust olulisele osale meie rahvakultuurist ja uurib siinse elu arenguid argielu tasandil. Ehkki raamatu põhitähelepanu koondub kesk- ja varauusajale, saab teekond alguse ristisõdijate saabumise eelse ajaga ja küsimusega, kuivõrd võtsid kristlastest saabujad omaks siinseid kombeid ja tavasid või millist rolli võis mängida kohalike jookide pruukimine muinaseestlaste uskumustes ja rituaalides.

Edasi uuritakse joogipoolise - mõdu, kalja ja taari, siis õlle ja veini, hiljem ka kange alkoholi - valmistamist ja tarvitamist, hilisemal ajal viinapõletamist ning ühtlasi seda, missuguse koorma sellega seotud tööd asetasid maarahva õlule ja millist laastavat mõju joovastava märjukese pruukimine siinsele rahvale avaldas. Põgusalt peatutakse ka karskusliikumise põhimõtete esialgsel kujunemisel, samuti käsitletakse jookide osa rahvameditsiinis. Lisaks toob raamat ära parima keelekaste pruulimise juhendeid, mis pärinevad Eesti alal kasutusel olnud vanimatest retseptikogudest ja esimesest eestikeelsest kokaraamatust.

Ajaloodoktor Inna Põltsam-Jürjo on varem muu hulgas põhjalikult uurinud söögi- ja joogikombeid Eesti alal. Praegune raamat on samm teema üksikasjalikuma käsitlemise suunas ning tõstab jõuliselt esile väärtuslikku osa meie rahvakultuurist. Väljaanne on rikkalikult illustreeritud.

Kirjastus Argo | Rävala pst 8 - C114, Tallinn 10143 | 688 8680 | argokirjastus at argokirjastus dot ee | Sisukaart

Webgate