Saage tuttavaks: superlugeja MARKO ZANEV

Ehk mäletate veel, et Argol on kaks vahvat superlugejat, Marko Zanev ja Eva Roos? Nüüd on võimalus nendega lähemalt tutvuda.

Saage tuttavaks, teie ees on #argoajalugu superlugeja Marko:

Olen poole kohaga ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja, poole kohaga giid, poole kohaga eestlane ja poole kohaga bulgaarlane. Ma püüan vaikselt aga kindlalt enda ümber olevat maailma avastada koos oma õpilastega ning samuti minu ekskursioonikaaslastega, kelle küsimused ergutavad mind teemasse süvenema, et küsimused ei jääks vastuseta.

Minu esimene eriala ja huvi on olnud arheoloogia. On olnud võimalus osaleda arheoloogilistel väljakaevamistel Tallinnas ja Tartus kuid ka Bulgaarias ja Krasnojarski krais Venemaal. Sellepärast, erinevalt oma õpilastest, meeldib mulle kõik, mis toimus enne 20. sajandit. Maailmasõjad on põnevad, kuid silma lööb särama ikkagi vanem ajalugu.

Pean ennast algajaks humanistiks ja humanitaariks, mis on täitsa loogiline, arvestades mu perekonda. Ema on bulgaaria keele tõlk ning emapoolne vanaisa on rahvakirjanik Aadu Hint. Seetõttu hindan just neid raamatuid, mis on inimloomusele pihta saanud.

Ma ei jälgi, mitu raamatut mul aasta lõpuks loetud on. Alati on mul aga mingi raamat pooleli (eks see käib tööga kaasas). Mu viimase aja põnevamaid lugemiselamusi oli Elif Shafaki “Armastuse 40 reeglit. Romaan Rumist” ning Roman Fristeri “Müts”, mida ma soovitaks ka teistele. Hea meelega võtan vastu soovitusi maailma eri riikide autorite raamatute kohta. Soov on lugeda läbi üks raamat igast maailma riigist. Aafrika riigid on olnud problemaatilised, mistõttu soovitused oleks teretulnud!

Marko Zanev